Blog 3

Maak je een animatie?
Let op deze 2 dingen!

Ondertussen ken je de voordelen waarom een animatievideo een fantastisch communicatiemiddel is. In deze blog ontdek je hoe je rekening houdt met ons geheugen. Je kunt jezelf altijd één belangrijke vraag stellen als je een animatievideo wil laten maken. 

1. ‘Heeft het toegevoegde waarde?’

Misschien is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen: ‘heb ik überhaupt wel een animatie nodig om mijn verhaal te vertellen?’ Als je jouw boodschap met tekst of een simpel beeld kunt vertellen, zouden wij zeggen: zeker doen! Onze tip: staar je niet blind op één communicatiemiddel, maar probeer eens te onderzoeken hoe jouw boodschap het beste tot z’n recht komt. Een interview werk je bijvoorbeeld veel beter uit in de vorm van een artikel óf een podcast.

“Wil je leerlingen leren hoe een auto werkt? Een animatie kan het hele proces van de werking van een motor precies laten zien.”

2. Belangrijk: de werking van ons geheugen

Je gaat het jouw publiek alleen maar makkelijker maken als je rekening houdt met de manier hoe iemand iets waarneemt. Een manier om dit te doen is door informatie op te delen in kleine stukjes. Zo overspoel je de kijker niet met content en houd je ook rekening met het ons werkgeheugen. Dat kan namelijk maar een beperkt aantal hoeveelheid aan informatie tegelijk verwerken. Heb je wel eens gehoord van ‘chunking’?

Dit is chunking

Onthoud dit IBAN-nummer: NL97RABO0192935867. Moeilijk hè? In één keer is het bijna niet te onthouden, maar toch is het wel mogelijk. Hoe dan? Nou, je kunt deze lange reeks opdelen in stukjes. Dat is chunking. Pas het maar eens als volgt toe:

“NL97   RABO   019   293   586   7”

In plaats van één lange reeks informatie te onthouden, heb je het nu opgedeeld in kleinere stukjes. Zo onthoud je maximaal maar drie getallen 019 – 293 – 587 en getal 7. Een stuk makkelijker toch?

Chunking toepassen in animaties

Pas pauzes toe

Oké, heel leuk dat chunken. Heel handig om een telefoonnummer te onthouden, maar hoe pas ik dit dan toe in een animatievideo? Nou, je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van korte pauzes in je video. Met deze kleine pauzes geef je de kijker de ruimte om even tijd te besteden aan hetgeen wat er gezien/gehoord is. Waarom dit zo nodig is? Nou, zo voorkom je heel gemakkelijk dat ons werkgeheugen niet overbelast wordt.

Indeling

Indeling is dus belangrijk onderdeel. Hiermee kun je precies bepalen welke scènes meer nadruk moeten krijgen of wanneer je juist ruimte moet geven aan de kijker. Voordat we dus een animatie maken is het cruciaal om helder te krijgen wat je in het geheel, maar ook per scène wil vertellen.