Blog 3

Maak je een animatie?
Let op deze 2 dingen!
Ondertussen ken je de voordelen waarom een animatievideo een fantastisch communicatiemiddel is. In deze blog ontdek je hoe je rekening houdt met ons geheugen. Je kunt jezelf altijd één belangrijke vraag stellen als je een animatievideo wil laten maken.
1. ‘Heeft het toegevoegde waarde?’
Misschien is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen: ‘heb ik überhaupt wel een animatie nodig om mijn verhaal te vertellen?’ Als je jouw boodschap met tekst of een simpel beeld kunt vertellen, zouden wij zeggen: zeker doen! Onze tip: staar je niet blind op één communicatiemiddel, maar probeer eens te onderzoeken hoe jouw boodschap het beste tot z’n recht komt. Een interview werk je bijvoorbeeld veel beter uit in de vorm van een artikel óf een podcast.
“Wil je leerlingen leren hoe een auto werkt? Een animatie kan het hele proces van de werking van een motor precies laten zien.”

2. Belangrijk: de werking van ons geheugen
Je gaat het jouw publiek alleen maar makkelijker maken als je rekening houdt met de manier hoe iemand iets waarneemt. Een manier om dit te doen is door informatie op te delen in kleine stukjes. Zo overspoel je de kijker niet met content en houd je ook rekening met het ons werkgeheugen. Dat kan namelijk maar een beperkt aantal hoeveelheid aan informatie tegelijk verwerken. Heb je wel eens gehoord van ‘chunking’?
Dit is chunking
Onthoud dit IBAN-nummer: NL97RABO0192935867. Moeilijk hè? In één keer is het bijna niet te onthouden, maar toch is het wel mogelijk. Hoe dan? Nou, je kunt deze lange reeks opdelen in stukjes. Dat is chunking. Pas het maar eens als volgt toe:
“NL97 RABO 019 293 586 7”
In plaats van één lange reeks informatie te onthouden, heb je het nu opgedeeld in kleinere stukjes. Zo onthoud je maximaal maar drie getallen 019 – 293 – 587 en getal 7. Een stuk makkelijker toch?
Chunking toepassen in animaties
Pas pauzes toe
Oké, heel leuk dat chunken. Heel handig om een telefoonnummer te onthouden, maar hoe pas ik dit dan toe in een animatievideo? Nou, je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van korte pauzes in je video. Met deze kleine pauzes geef je de kijker de ruimte om even tijd te besteden aan hetgeen wat er gezien/gehoord is. Waarom dit zo nodig is? Nou, zo voorkom je heel gemakkelijk dat ons werkgeheugen niet overbelast wordt.
Indeling
Indeling is dus belangrijk onderdeel. Hiermee kun je precies bepalen welke scènes meer nadruk moeten krijgen of wanneer je juist ruimte moet geven aan de kijker. Voordat we dus een animatie maken is het cruciaal om helder te krijgen wat je in het geheel, maar ook per scène wil vertellen.
Ons voorbeeld
Bij Buro Werktuig ontwikkelen we de laatste tijd steeds meer animaties voor nieuwe klanten. Een goed voorbeeld hiervan is de animatie die we maakten voor het Jongerenpunt Midden-Brabant. Wat we wilden vertellen, hebben we toen opgedeeld in een paar scènes. Zo konden we alles wat het Jongerenpunt doet vangen in een video van 1 minuut, zonder hierbij de kijker te overspoelen met informatie. Het hele proces van de ontwikkeling van zo’n animatie lees je in onze volgende blog. Stay tuned!
Ben je tot hier gekomen? Top! Wil jij eens een animatievideo laten maken? Dat kan! Laten we hier dan samen eens over sparren. Zet het maar alvast op de mail voor ons: sales@burowerktuig.nl
Literatuur
Spanjers, I.A.E., Gog, T. van & Merriënboer, J.J.G. van (2010). A theoretical analysis of how segmentation of dynamic visualizations optimizes students’ learning. Educational Psychology Review, 22, 411-423.
Barrouillet, P. & Camos, V. (2007). The timebased resourcesharing model of working memory. In N. Osaka, R.H. Logie & M. D’Esposito (Red.), The cognitive neuroscience of working memory (pp. 5980). Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press.
Wessels, P. (2017). Nooit meer je IBAN vergeten dankzij slimme psychologie: chunking.
Spanjers, I., Leppink, J., van Merriënboer, J., & van Gog, T. (2016, 1 juni). Waarom leren leerlingen meer van animaties met pauzes?