Hoe kies ik de juiste voice-over stem?

Ga je aan de slag met een animatievideo? Grote kans dat je dan ook een voice-over gaat uitkiezen. Op voice-booking.com heb je de keuze uit honderen verschillende stemmen. Van de radiostem van Gerard Ekdom tot nieuwe, urban geluiden. Een goede vertelstem maakt jouw animatie helemaal af – net als schoenen dat bij een outfit doen. Wij letten bij het kiezen van een stem op deze 3 punten.
1. Je eerste gevoel

In onze vorige blog vertelden we dat animaties eigenlijk een soort mini-disney films zijn. Een goede verteller mag hierbij niet ontbreken. Stel dat de Nederlandse versie van Lion King ingesproken wordt met een super Brabant accent. Dat matcht totaal niet. Als je aan het luisteren bent naar een aantal stemmen mag je best afgaan op je eerste gevoel hierbij. Voel je dat de stem bij jouw organisatie, product of dienst past? Geloof je wat je hoort? Je zit dan vaak al in de goede richting.

“Namens de gemeente jongeren aanspreken met straattaal? Doe maar niet.”

– Jay, copywriter

2. Kwaliteit

Veel mensen zullen het inspreken van een voice-over zien als een doe-het-zelf-klusje. Het blijft dan wel de vraag of dit de kwaliteit geeft die je animatievideo nodig heeft. Dus als je kiest voor die collega die even in de pauze een opname maakt met zijn iPhone, dan… tjaa… Een stemacteur weet jouw verhaal zo te kneden door te spelen met passende pauzes, een trefzekere toon en het juiste ritme.

Wij laten onze opnames bovendien altijd mixen en masteren. Bij Voice Booking halen de techneuten dan klikjes, smakjes of te harde ‘s’ klanken weg. Zo weten we 100% zeker dat de opname op elk apparaat top klinkt. Een topname dus 😉

“Soms kun je wel eens vergeten hoe belangrijk audio is. Want zeg nou zelf, een horrorfilm zonder geluid. Hoe eng is dat?”

– Juul, art director

3. Karakter in de stem

Oké, maar wanneer heeft een stem karakter? Wanneer is een stem herkenbaar? Iets wordt herkenbaar als het opvalt. En opvallen doe je door jezelf te onderscheiden. In bijna elke reclame hoor je nog mensen perfect articuleren. Onze voorkeur zou dan eerder uitgaan bijvoorbeeld naar Frank Lammers.

Natuurlijk moet zo’n stem wel passen bij je animatievideo. Verkoop je bijvoorbeeld kattenbrokjes? Dan zouden wij even verder zoeken naar een andere stem. Oh, nog een handige tip: heb je een paar toffe stemmen gevonden? Laat ze eens aan collega’s, vrienden of anderen in je omgeving horen. Als 8 van de 10 kiezen voor stem B én jij voelde vooraf ook een sterke voorkeur voor stem B. Dan is 1 + 1 = 3.


Nieuwsgierig naar andere verhalen?

Bekijk dan eens onze andere blogs.

3 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR EEN ANIMATIE
3 redenen om te kiezen voor een animatie

Animaties poppen tevoorschijn als emotionele eindejaarsposts van mensen op hun social pagina. Nu bezoekers snel zijn afgeleid wanneer een melding tevoorschijn popt, wil jij ervoor zorgen dat je…

NU LEZEN