Hoe kies ik de juiste voice-over stem?

Yes! Ga je aan de slag met een animatievideo? Grote kans dat je dan ook een voice-over gaat uitkiezen. ‘Oh, ik ken iemand met een toffe stem!’ Dat is heel lief, maar die regel geldt toch echt alleen als het om Morgan Freeman gaat. Je hoort het hem al vertellen hè? Precies dat is de kracht van een goede verstelstem.

"Namens de gemeente jongeren aanspreken met straattaal. Doe maar niet."

1. Kies voor oprechtheid

In onze vorige blog vertelden we dat animaties eigenlijk een soort mini-disney films zijn. Een goede verteller mag hierbij niet ontbreken. Je kijkers moeten zich fijn voelen bij deze stem en het gevoel hebben dat wat er gezegd wordt, oprecht is. Als je aan het luisteren bent naar een aantal stemmen mag je best afgaan op je eerste gevoel hierbij. Vind je de stem geloofwaardig? Go for it!

"Een stemacteur weet jouw verhaal zo te kneden door te spelen met passende pauzes, een trefzekere toon en het juiste ritme."

2. Kies voor kwaliteit

Veel mensen zullen het inspreken van een voice-over zien als een doe-het-zelf-klusje. Het blijft dan wel de vraag of dit de kwaliteit geeft die je animatievideo nodig heeft. Dus als je kiest voor die collega die even in de pauze een opname maakt met zijn iPhone, dan… tjaa… Een stemacteur weet jouw verhaal zo te kneden door te spelen met passende pauzes, een trefzekere toon en het juiste ritme.

"Je vergeet wel eens hoe belangrijk audio is. Heb je wel eens een horrorfilm zonder geluid gezien?"

3. Kies voor herkenbaarheid

Oké, maar wat is een herkenbare stem? Iets wordt herkenbaar als het opvalt. En opvallen doe je door jezelf te onderscheiden. Vergeet dus de perfect, articulerende stemacteur. Onderzoek eens verschillende stemmen en vraag aan je omgeving wat voor gevoel deze bij je oproepen. Want zeg nou zelf… als je drommels drommels en nog eens drommels hoort, weet je al genoeg.

Voor het Jongerenpunt Midden-Brabant kozen wij een warme, vertrouwde en open stem. Check hieronder hoe dit klinkt.